Omboekgarantie tot 28 dagen

Gewijzigde plannen? Geen probleem, tot 28 dagen voor aankomst wijzig je gratis je boeking. 

Flexibel betalen

Kosteloos in termijnen betalen? Doen we niet moeilijk over! De eerste termijn betaal je binnen 15 dagen na boeken en het totaalbedrag uiterlijk 8 weken voor aankomst.

Gratis annuleren binnen 24 uur

We begrijpen het als je nog even wil nadenken, je kunt je boeking kosteloos annuleren binnen 24 uur na boeken. Dat gaat heel makkelijk via Mijn Roompot.

  • Omboekgarantie tot 28 dagen
  • Flexibel betalen
  • Gratis annuleren binnen 24 uur

Wijnstreek Moezel: dé mooiste wijnreis dichtbij huis

Al sinds de 4e eeuw wordt er op de steile hellingen langs de Moezel wijn verbouwd. Hierdoor is de wijnstreek langs de Moezel het oudste wijngebied van Duitsland. De rijke historie van de Moezelwijnen kent zowel diepte als hoogte punten. Anno 2015 zijn wijnen uit de Moezelstreek weer helemaal populair. Toch is dit wel eens anders geweest. Moezelwijnen werden een tijdje bestempeld als mierzoete tweederangs blendwijnen die en masse werd geproduceerd. Al sinds een aantal jaar weten de wijnboeren uit de Moezelstreek dat de (inter)nationale markt alleen te verleiden is met kwaliteit. Om die reden is daar nu de focus op gelegd en brengt de Moezelstreek wijnen voort die worden gewaardeerd door wijnkenners en –liefhebbers uit de hele wereld.

De Moezelvallei: thuisbasis van de oudste wijnstreek van Duitsland

Kenmerken van de Moezel als wijnstreek:

  • Het wijngebied langs de Moezel is verdeeld in districten welke ook weer zijn opgedeeld in wijngaardcomplexen
  • De wijnstreek de Moezel staat bekend om haar Riesling wijnen (± 60% oppervlakte)
  • De gemiddelde jaartemperatuur is 10°C (milde winters, aangename zomers)
  • Steile hellingen van gemiddeld 30% (steilste helling is 65%)
  • Leisteen domineert het terroir

Van druivenstok tot wijn

Wijn is een natuurproduct dat met veel toewijding en kunde wordt geproduceerd. Elke wijnstreek kent een eigen unieke samenstelling aan druivenrassen en technieken om de druiven te laten groeien, te oogsten en uiteindelijk te laten vergisten in een mooie wijn. Deze samenstelling komt tot stand door te kijken naar onder andere het klimaat en het terroir.

Meest voorkomende druivensoorten langs de Moezel

De witte druivenrassen regeren duidelijk in aantal. Ruim 60% is gereserveerd voor de Rieslingdruif die ook vaak als typerend voor de wijnstreek wordt gezien. De Müller-Thurgau staat op een tweede plaats maar ligt in percentage vele malen lager (bijna 14%). Andere bekende witte druivenrassen die voor de wijnbouw worden geteeld zijn : Elbling, Kerner, Weissburgunder en de Bacchusdruif. Maar in het wijngebied langs de Moezel worden ook blauwe druiven verbouwd. Hier zijn de bekendste: de Spätburgunder, Dornfelder en Regent.

Unieke ligging en bodem

De wijngaarden langs de Moezel kennen een unieke ligging waardoor ook het verbouwen van de druiven een eigen aanpak vereisen. De hellingen zijn steil en hebben gemiddeld een hellingspercentage van 30%. De steilst liggende wijngaard vindt u in Bremm, de Bremmer Calmont. Deze helling heeft een percentage van maar liefst 65% en is daarmee ook de steilste helling van Europa waar wijnstokken op groeien. De samenstelling van de bodem verschilt per wijngebied maar leisteen komt het meest voor in het terroir langs de Moezel. In de lager gelegen gebieden is ook kwarts en zandsteen aan te treffen.

Soorten wijnen afkomstig uit de Moezelstreek

Als u op vakantie gaat naar wijnstreek de Moezel is het natuurlijk leuk om al een beetje voorkennis te hebben over de soorten wijnen die daar geproduceerd worden. Op die manier weet u tijdens een wijnexcursie, een wijnproeverij of tijdens een bezoek aan een wijnboer waar over gesproken wordt. Over het algemeen worden er in de Moezelstreek zes soorten wijn gemaakt. Als eerste zijn er de Kabinetwijnen, lichte frisse wijnen die veel voorkomen en een alcoholpercentage hebben van rond de 8%. Spätlese is gemaakt van druiven die later worden geoogst en daardoor een vollere en rijpere smaak hebben. Auslese en Beerenauslese wijnen worden beide van overrijpe drijven gemaakt. Het alcoholpercentage ligt flink wat hoger dan bij de Kabinetwijn, gemiddeld bijna 7% hoger. Trockenbeerauslese heeft een alcoholpercentage van ongeveer 20% en wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Ten slotte mag het proeven van de Eiswein niet ontbreken tijdens uw wijnreis in de Moezelstreek. Deze wijn met een fijn aroma wordt gemaakt van druiven waar een aantal keer de nachtvorst overheen is geweest. De eigenschappen van de druif worden hierdoor versterkt waardoor er een intense wijn van kan worden gebotteld.

Wijnfeesten aan de Moezel

Wijnstreek de Moezel staat bekend om haar gezellige wijnfeesten die met name tussen mei en oktober plaatsvinden. Elk dorp en stadje langs de Moezel organiseert haar eigen wijnfestiviteiten. Er zijn optochten, verschillende markten en braderieën en de straten zijn feestelijk versierd. Wijnproeven gaat aan de Moezel hand in hand met het proeven van de heerlijkste streekproducten. Het ideale decor tijdens uw vakantie aan de Moezel om de lokale heerlijkheden te leren kennen. Bekijk de data van de verschillende wijnevenementen in de omgeving van Cochem en plan uw wijnvakantie op Ferienresort Cochem.

Omboekgarantie tot 28 dagen

Gewijzigde plannen? Geen probleem, tot 28 dagen voor aankomst wijzig je gratis je boeking. 

Flexibel betalen

Kosteloos in termijnen betalen? Doen we niet moeilijk over! De eerste termijn betaal je binnen 15 dagen na boeken en het totaalbedrag uiterlijk 8 weken voor aankomst.

Gratis annuleren binnen 24 uur

We begrijpen het als je nog even wil nadenken, je kunt je boeking kosteloos annuleren binnen 24 uur na boeken. Dat gaat heel makkelijk via Mijn Roompot.